mandag 14. april 2014

Gi det du har

Jeg har blitt så minnet på lignelsen som Jesus fortalte om talentene (Matteus 25, 14-30). Det handlet om en mann som hadde tre tjenere. Når han skulle dra bort, gav han talenter til tjenerne sine; en fikk fem talenter, en fikk to og den siste fikk ett talent. Så dro han bort. Og når han kom tilbake og skulle holde regnskap med tjenerne sine, så hadde både han med fem talenter og han med to talenter forvaltet godt det de hadde og fordoblet verdien. Men den siste, som hadde fått et talent gikk bort å gravde ned talentet sitt, fordi han var redd. De to første fikk høre; "Rett gjort, du gode og tro tjener! Du har vært tro i lite, jeg vil sette deg over mye. Kom inn i gleden hos din herre." Men han som hadde gravd ned talentet sitt fikk høre; "Du dårlige og late tjener!". Og det ene talentet hans ble gitt til han som hadde ti talenter og han ble kastet utenfor, der det var gråt og tenners gnissel.


Det trengs vel ikke å legge til at dette er et alvorlig budskap, og vi bør ikke pakke det inn i bomull. Dette er sannheten, rett fra Jesu munn. Og for meg har det blitt virkelig, som om ordene hopper ut av arket og tar bolig i meg.

Vi har alle blitt gitt noe. Jeg liker hvordan Rune Edvardsen skriver i nyeste nummer av Troens Bevis at det ikke handler om oss. For vi er allerede frelst, vi har fått alt sammen. Men vi omgir oss med mennesker som er i desperat nød etter å få tak i det vi har. Det handler om de fortapte, om at vi må rekke ut hendene våre til dem. Våkne opp og se tiden vi lever i. Så hva gjør vi med det vi har blitt gitt?

Hva har du fått? Hva kan talentene som lignelsen snakker om bety i ditt liv? Først og fremst tenker jeg på hvordan Jesus har frelst deg. Tenk at du er på vei til Himmelen! Har du ingenting å glede deg over i livet ellers, så gled deg over det faktum. For det er virkelig fantastisk - et verk av Gud alene. Det at du er frelst, gir deg en mulighet til å lede andre mennesker inn til samme Frelseren, Jesus Kristus.

Eller det kan faktisk bety talentene dine! Det blir visst et ordspill her :-) Har Gud gitt deg gave til å synge, danse, organisere, male, tegne, utføre praktisk arbeid, drive idrett, lære fra deg eller hva som helst annet? Kanskje Gud har gitt deg en gave med å forvalte penger? Uansett hva det er, så gjør det som for Herren. La dine talent få bli brukt av Gud, på den måten som Han ser det er nyttig.

Men for meg handlet det mest om hva Gud personlig har gjort i mitt liv. Han har virkelig reist meg opp fra en dyp gjørme, som Han elsker å gjøre! Han elsker å frelse mennesker, utfri dem, helbrede dem og gi dem et fullstendig nytt liv. Og Han elsker oss, så selvfølgelig gjør Han det ut av ren og skjær kjærlighet til oss. Men samtidig så har vi fått et ansvar når Gud har gitt oss dette. Vi må bringe det videre. Mennesker rundt oss sliter med de samme tingene som vi har fått oppleve frihet fra. Vet du at minst 10 % av kvinnene i Norges land har blitt voldtatt? Vet du at over 50 % av ekteskapene ender med skilsmisse, og dermed er det mange både voksne og barn som har blitt skadet av dette? Vet du at du hver dag møter mennesker som er på vei til helvete? Vet du at nesten alle vi møter har opplevd forkastelse i større eller mindre form?

Vi har noe å gi til en såret menneskehet. Gud ser enkeltmennesket i den store massen. Han ser alle sårene og skrapene vi har fått på det indre, og Han lengter - virkelig LENGTER - etter å sette oss i frihet. Og Han vil bruke DEG. Du har noe å gi til mennesker, for dersom du har vandret med Jesus, så har han definitivt gjort noe i ditt liv som kan være med å lede andre inn i frihet. Ikke si at du ikke er flink nok, eller at du ikke har et sterkt nok vitnesbyrd. Alle vitnesbyrd og mennesker er viktige. Du når noen som verken Reinhard Bonnke eller Benny Hinn har mulighet for å nå. Gud ser på deg som et viktig redskap - uansett hvordan Han vil bruke deg.

Vi kan gi av det som har blitt gitt oss. Jeg vet at Gud kan helbrede, fordi jeg har fått oppleve det utallige ganger selv! Jeg vet at Gud kan sette fri fra forkastelse, fordi jeg har blitt satt fri! Jeg vet at Gud kan løse fra synd og ugudelighet, fordi jeg har blitt løst! Jeg vet at Gud kan snu det aller verste til å bli et vitnesbyrd - fordi Han har gjort det i mitt liv.

Om du opplever at du fortsatt er bundet så be til Gud din himmelske Pappa, søk forbønn i menigheten din og la Guds Ord få bygge deg opp. Og om du ikke er en del av et fellesskap enda, så søk Gud og be om at Han skal lede deg til et sunt fellesskap. Vi har behov for hverandre! Og menigheten skal være med å løse mennesker, gjenreise dem og utruste dem til tjenesten.


På samme måte som Jesus brøt brødet og mettet fem tusen mennesker med bare noen skalker, så kan Han bruke dine knuste biter til å gi legedom til skarer av mennesker. Gud spør over hele jorden;

"Hvem skal jeg sende, hvem vil gå?

La oss svare som Jesaja;

"Her er jeg! Send meg!".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for tilbakemelding! Guds velsignelse :)