onsdag 29. mai 2013

Dø fra seg selv

Jeg tror ikke jeg har tall på hvor mange ganger jeg har hørt beskjeden fra talerstolen; "Du må dø fra deg selv!". Det er mye snakk om å gi opp og la Gud ta over.

Min tankegang er praktisk rettet. Det er så mye symbolsk i Bibelen, og jeg har behov for at Gud viser meg det praktisk. Hva er å dø fra seg selv? Hvordan gjør man det? Hvorfor?

I Markus 8,34 står følgende: ”Den som vil følge etter meg, han må fornekte seg selv, ta sitt kors opp og følge meg.”

 Jeg har hatt mine kamper mot Gud, om jeg kan si det på en litt humoristisk måte. Når jeg stod oppi en kamp om noe jeg virkelig ønsket, og så at bønnesvaret ikke kom når jeg trodde, så var jeg sint på Gud. Og det mest irriterende med å være sint på Gud, er at jeg vet så inderlig vel at jeg ikke har noen grunn til å være sint på Gud og at jeg kommer til å innse at det er kjempetåpelig etter en liten stund. Likevel så var jeg sint på Gud, og jeg ropte til han; "Jeg vet at du er god, og det irriterer meg at jeg vet det så inderlig vel! Jeg vet at dine tanker ikke er onde, men jeg er sint likevel!". Det er lite hensiktsmessig å være sint på Gud, men likevel så kjenner han tankene våres uansett. Istedenfor å ignorere han og grave meg ned i mismotet ved å kjenne på at bønnesvaret ikke hadde kommet, så ble jeg sint. Beste hadde vært om jeg hadde stolt på ham, men for meg var denne kampen nødvendig, og det ledet meg inn i en dypere forståelse av hans vilje og kjærlighet for meg.

Også når vi snakker om hvordan vi skal komme oss gjennom de tøffe tingene, da er løsningen å hvile i det. Vel, hvordan hviler man i vanskelige situasjoner? Da må vi faktisk gi det opp..

Abraham gjorde i sin tid en utrolig stor oppofrelse for Gud, da han la sin egen sønn, som han hadde ventet på i 100 år (!!) og elsket, på offerbenken for Gud, villig til å gi han opp. Som et bilde på hva Gud en dag skulle gjøre for menneskene da han i kjærlighet gav sin egen sønn Jesus for oss. Abraham ble stoppet og Isak fikk leve, men han var villig til å gi han opp, selv til tross for hvor mye han hadde kostet av tårer og smerte før han kom.

Min egen ektemann gikk også gjennom en stort offer for noen år tilbake, da hans egen pappa lå for døden på sykehuset med kroppen fylt av kreft. Og han måtte ta valget; Skal jeg stole på deg, Gud, selv om du velger å ta pappaen min hjem til himmelen? Og etter en stund så falt valget på ja. Pappaen hans overlevde, til ære for Gud, men Odd-Gunnar valgte på forhånd å stole på at Pappa Gud var nok uansett.

Jeg påstår ikke at det er lette valg. Men ved å ta de rette valgene i de vanskelige situasjonene, så gir du Pappa Gud en mulighet til å gi deg fred og hvile når du går gjennom dødsskyggens dal. Så slipper du å kjempe kampen selv, men tro at Gud er din forkjemper og forsørger.

Så står du der, drømmen er ikke oppfylt og ingenting virker som den kommer til å bli oppfylt i nær fremtid. Drømmen er god, ingen kan påstå noe annet. Men likevel så er den så selvfokusert.. Det er et stort offer å gi opp drømmene, som du har kanskje brukt hele livet på å utforme og planlegge rundt. Drømmene som du har hatt som enten mål eller delmål. Og selv om drømmen er så god, så får du det best om du velger å si "Ikke min vilje, Gud, men din. Uansett hva som skjer i fremtiden, så velger jeg å tro at du elsker meg, at du har omsorg for meg og har en perfekt plan med mitt liv."

Samtidig, så sier Paulus; "Vær ikke uforstandige, men kjenn Herrens vilje!". Å gi opp sine egne drømmer betyr ikke at du slutter å be om det du håper på. Det betyr at du velger å søke HAM fremfor DET. Du velger å søke Jesus Kristus, hans rettferdighet og nåde, fremfor å søke dine egne drømmer. Så skal du bli gitt alt det andre i tillegg.

Pappa Gud mener ikke at du skal være undertrykket av vonde omstendigheter, at du aldri skal kjempe imot det du opplever som urett, men hans vilje for deg er at i alle ting så kan du oppleve den fred, glede og frihet som bare finnes i Jesus Kristus. Den finnes ikke i drømmene dine, selv om de er aldri så gode, den finnes ikke i familien din, selv om Gud har gitt deg den. Den finnes heller ikke i det skapte, men i selve Skaperen. Det er han vil burde søke, han som fyller all din trang til herlighet.

"Min Gud skal etter sin rikdom fylle all deres trang til herlighet i Jesus Kristus" Fil 4,19.

11 kommentarer:

 1. Veldig bra skrevet!

  SvarSlett
 2. Gode, oppløftande og nødvendige ord!

  SvarSlett
 3. Du er flink til å skrive! Jeg har bedt i mange år!
  Men Gud gjør ikke noe!!! Skuffet!!

  SvarSlett
 4. Takk for det, anonym :) Gud lønner alltid dem som søker ham, sier Bibelen, og han er ikke treg til verken å svare eller handle. Hva er det du har bedt om da? For meg høres det rart ut, for min himmelske Pappa har svart på mine bønner når jeg ber i henhold til hans løfter og hans Ord.

  Det høres for meg ut som du ber ut ifra selvmedlidenhet, stemmer det? Det kommer aldri til å gjøre deg noe godt. Jeg vil anbefale deg å finne Guds løfter over det du ønsker å se og be ut ifra den sannheten.

  SvarSlett
 5. Jeg vil gjerne si at bloggen din gjorde meg veldig rørt!
  Alså jeg blar lite i biblen, men internett
  har vekket meg litt når det gjelder Gud! Og TV Visjon!
  Tror bønn har en stor kraft...Jeg ønsker deg & din mann godt!
  Selv om jeg ikke kjenner dere! Internett burde bli den nye vekkelsen!
  Ber for å være trygg! Jeg er en singel mann & selvsagt jeg ønsker ei
  herlig & vakker Jesus Kvinne..det har jeg bedt for & ha et godt liv!


  Hilsen en Ung mann

  SvarSlett
  Svar
  1. Til en anonym ung mann. Gud ser og hører. Har vært der du er. Gråt og bedt. Fortvilelse og savn. Så sint, så sint på Gud. I dag leer jeg når jeg ber til Gud og tenker på det jeg ba om den gang. For måten han løste dette på var og er bare på en slik måte som Gud kan. Mange bibelvers gir styrke og mening, men et som jeg synes dekker det meste er Salme 121. Så sett din lit til Herren, han hører deg.

   Slett
 6. Atter en gang Victoria ! Tusen takk ! Jeg har bedt en bønn om ny bolig en bolig fra barndommen kjent og kjær . Om hjelp økonomisk fra Gud Far , når den kommer på salg i gjen . Du skriver at du ber ut i fra løftene , er d d vi er ment til å gjøre ? For Jesus sier tro på at det du har bedt om allerede har skjedd , at d kommer og det kommer . Da trodde jeg at man kunne be om alt ! Men det er altså kun ved løftene vi får d vi ber om ? Hvor finner vi løftene i Bibelen , og kan vi be ut i fra GT løfter eller fra begge både nye og gamle ? Så vi kan ikke be etter egne behov og håp kun etter løftene ?
  Jeghar ogsåtil ønske om å treffe en snillvoksen Kristen mann og vurderte kristen date men detstoppet der . Kjennes ikke rett ut. Man må kanskje lete selv både etter ny bolig og mann , men da går man jo etter sin forstand . skjer d bare , eller må vi lete litt selv også ! Klem fra meg . Mvh . Ragnhild

  SvarSlett
 7. Hei jeg glemte å spørre om hvordan dø fra seg selv . Som mennesker har vi drømmer håp og behov som må dekkes, skal vi gi slipp på våre tanker om følelser rundt det og det daglige liv som vi som mennesker fører? tankene kommer før handling , hvordan gå fram da ? Jeg har en sterk røyklukt som kommer plutselig enkelte ganger rundt meg , dukker plutselig opp ingen steder fra. Og til alle døgnets tider . Kan ikke være naboens røyk for han røyker ute og vinduene er igjen . Den forsvant da jeg ba den forsvinne i Jesu Navn ! Noen anelse hva dette er ? Mvh . Ragnhild

  SvarSlett

Takk for tilbakemelding! Guds velsignelse :)