torsdag 11. april 2013

Når tilgivelse ikke lenger er en følelse, men et valg

Jeg har ikke helt forstått at jeg har god greie på tilgivelse. Det har vært så selvsagt, for ellers så hadde ikke livet mitt kunne fungert. Mange sier at "Jammen, Victoria.. du forstår ikke hva han har gjort mot meg!" eller "Du vet ikke alle de stygge tingene hun sa til meg!". Jeg forstår ikke alltid hvor vondt visse ting er - og ja, jeg tror det er individuelle forskjeller på hvordan vi opplever livets motganger. Men Jesus sa det til hele menigheten, ja, til alle som kaller seg kristne, helt upåvirket av hvordan den enkelte opplevde saken, hvordan han/hun følte det eller hva som hadde skjedd med dem - han sa det til absolutt alle at vi skal tilgi.

"Du får det til å høres så enkelt ut!", kan du si. Mitt motspørsmål er da, at dersom Jesus sa det bare så enkelt "Tilgi dine fiender, gjør godt mot dem som er stygge mot deg og velsign alle som forbanner deg" (fritt oversatt), ba han oss om å gjøre noe som er for vanskelig da? Ber Jesus deg om å gjøre ting som du ikke klarer? Nei, han ber deg aldri om mer enn du kan klare. Han mente ikke at tilgivelse skulle være et surrete, selvopptatt røre, men at det skulle være et valg.

Hvor mange ganger skal du tilgi? Hvor mange ganger skal et menneske gjøre deg urett før tilgivelsen stopper? 70 ganger 7 sa Jesus, og det var bare en dag. Det var nok ikke det eksakte tallet Jesus mente, men jeg tenker du forstår poenget.

Problemet med tilgivelse er ikke selve tilgivelsen. Den er et enkelt valg. Den er som ekteskapet mitt - jeg velger det, selv på tøffe dager (dårlig sammenligning, siden jeg er nygift og lykkelig forelsket!). Tilgivelsen er ikke basert på følelsene dine, men alene på det verket som Jesus gjorde. Han har gitt deg et nytt sinn og utøst Den Hellige Ånd i ditt hjerte, så du er i virkelig istandsatt til å tilgi. Det handler bare om å ta valget om å tilgi.

Jeg tror ingenting er for vanskelig til å tilgi. Jesus tilgav dem som drap ham. Han tilgav deg... og meg... Når jeg ser på han, min Frelser og Herre, som led døden for meg, hva er vel en enkel tilgivelse? Han døde for å gjenopprette alt som gikk tapt, og jeg tror han kan gjøre noe gjennom meg! He is able! Han kan gjøre meg i stand til å tilgi, til å glemme det vonde og å elske mennesker.

For det er rart hva tilgivelsen gjør. Når Jesus tok del i livet mitt, så bar jeg på mye bitterhet mot andre. Særlig èn ting hadde såret meg så veldig dypt, på grunn av noe som hendte for mange år siden. Det var noe som virkelig var graverende og i menneskelige øyne hadde jeg all rett til å være bitter og ikke ville tilgi. Men Pappa Gud har så mye større planer enn det..

Han ledet meg gjennom en helbredelsesprosess, noe som var krevende om jeg kan være helt ærlig. Det var en vond periode, fordi det berørte så mange betente saker, som ihvertfall jeg helst bare ville glemme. Så etter en stund, opplevde jeg helt tydelig at Den Hellige Ånd ba meg om å tilgi denne personen som hadde såret meg.

Jeg ble fortvilet! For jeg hadde ingen intensjon om å tilgi! Jeg ville glemme det og gå videre, men ikke tilgi. Men Den Hellige Ånd bare fortsatte å be meg om å tilgi, med en vennlig og varsom røst. Helt til jeg en dag sa at jeg ville gå på hans ord å tilgi. Hans godhet leder til omvendelse..

Dag etter dag kom denne saken opp i sinnet mitt, og følelsene mine kjempet imot tilgivelsen. Jeg hadde ingen grunn til å tilgi, for det var aldri kommet en unnskyldning eller noen form for ytre gjenopprettelse. Men sannheten er at jeg hadde all grunn til å tilgi for Jesus døde for meg. Det er jo alltid nok.

Men uansett så kjempet sinnet mitt mot tilgivelse. Daglig så fortalte jeg meg selv at jeg velger å tilgi og at tilgivelsen ikke er basert på den følelsen jeg opplever, men på Guds Ord. Og etterhvert så lydet følelsene mine dette valget.

Og det var som å slutte å gi planten gift. Plutselig vokste det frem en nydelig blomst. Bitterheten og utilgivelsen hadde en hensikt; å holde meg nede. Tilgivelsen hadde en annen hensikt; å gi meg vekst.

Alt det vonde som hadde hendt ble snudd på hodet. I dag er det ingenting som har hendt som Gud ikke har snudd til sin ære. Alt har virket sammen til det gode. Det er ingen vonde følelser lenger.

Vi har fått fri vilje, vi kan velge akkurat hva vi vil. Gud har gitt oss mulighet til å holde fast på alt det vonde som har hendt eller å gi slipp på det. Han har lagt foran oss velsignelsen og forbannelsen. Vi kan velge bitterhet og forbannelse, eller velsignelse og tilgivelse. Valget er fullt og helt vårt. Men han ber oss om å velge velsignelsen.

4 kommentarer:

 1. Takk forvet supert innlegg:)

  SvarSlett
 2. Det er så oppmuntrende hvordan Gud snur det vonde du har opplevd til sin ære, og til velsignelse for andre :-)

  SvarSlett
 3. Fantastisk innlegg!

  SvarSlett
 4. Hej, jeg hedder "Warren Chandler" Jeg er fra Tyskland. Mit liv er blevet fyldt med smerter og bitterhed, da intet ser ud til at fungere for mig, og hver gang noget godt er ved at komme min vej, er der altid en eller to forhindringer, og alle, jeg havde bedt om hjælp, svigtede mig. Mit liv har været sådan her i over 15 år, og jeg blev forladt af alle. Min kone forlod mig på grund af min manglende evne til at give hendes behov og tage sig af vores to børn, da jeg ikke havde noget arbejde. Jeg gav op på alt og besluttede at afslutte det hele ved at begå selvmord, da jeg har forsøgt mit bedste for at sikre alt er rigtigt, men al indsats var forgæves og abortiv.


  Gennembruddet kom, da nogen introducerede mig til denne vidunderlige, store stavekaster, der til sidst hjalp mig ud ... Jeg har aldrig været en fan af ting som dette, men besluttede bare at forsøge modvilligt, fordi jeg var desperat og efterladt uden valg ... Han gjorde specielle bønner og brugte rødder og urter ...

  Inden for to dage blev jeg kaldt af et byggefirma, som jeg har indsendt en jobansøgning for mere end fem måneder siden, og jeg blev informeret om, at jeg har fået jobbet og skulle genoptage arbejdet med øjeblikkelig virkning. Jeg fik et hus og en bil af firmaet. Ting begyndte at arbejde for mig igen, og alle, der forlod mig, undskyldte for altid at give op på mig. Min kone ringede til mig og var ked af det følelsesmæssige traume, hun havde forårsaget mig, hun flyttede tilbage til huset, og vi fortsætter med at leve lykkeligt. hvad et vidunderligt mirakel Baba Egbe gjorde for mig og min familie.

  Jeg har introduceret ham for mange par med problemer over hele verden, og de har haft gode nyheder ... Jeg tror på en person der har brug for hans hjælp. For øjeblikkelig hjælp af enhver art, kontakt Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp ham på +7 (926) 512-8701.

  SvarSlett

Takk for tilbakemelding! Guds velsignelse :)